kunst van de natuur in beeld

Mindfulness, compassie en eenvoudig leven

Mindful Memo, een wereld vol notities over een mindfulness, inspiratie en inzicht. Eigenwijze eenvoud omdat we gewoon gelukkig willen zijn.

Ik heb jarenlang geschreven op didie.nl, de website die is gekoppeld aan mijn gelijknamige content & marketing bureau Didie. Als creatieve ondernemer, journalist en informatiewetenschapper reflecteerde ik op wellbeing en lifestyle vanuit mijn werk voor verschillende organisaties en merken. Omdat ik steeds vaker over mindful leven schreef en de lezers enthousiast reageerden, heb ik een volgende stap gezet: een nieuw Nederlands platform voor mindful leven: Mindful Memo.

Mindful Memo? Er is al zoveel te doen over mindfulness…

Jawel, maar mindful leven is zoveel meer dan een training mindfulness, workshop of retraite. Mindful leven is een vorm van puur bewustzijn waarbij ons hoofd leeg mag zijn. Vanuit het niets onszelf ontdekken en de wereld waarin we leven. Want soms lijken we te zijn vergeten dat we gewoon gelukkig kunnen zijn. We hebben een druk leven vol ambities en toch frustreren we ons met de chaos van de dag:

omdat we blijven zoeken naar meer, anders, beter, terwijl we juist gelukkig mogen zijn met alles wat zich recht onder onze ogen afspeelt.

Waarom maak ik deze memo?

Als kind maakte ik dolgraag opstellen en boekjes over alles waar ik blij van werd: tijgers, koffiebonen, helden, sporten en zoveel meer. Onderzoeken, reflecteren, vertellen, vormgeven en presenteren. Niks zo leuk als een zelfgemaakt boekje dat iedereen kon lezen. Vertellen over het ‘leuke van het leven’, omdat ik liever een glimlach dan gruwelijkheden zag. Toen had ik al het gevoel dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn gevoel. Want wat er ook gebeurt, we hebben altijd de keuze hoe we ermee omgaan.

Als kind was het leven leuk, soms wat verwarrend, maar ik vond een weg.

Al werd die steeds chaotischer en onrustiger. Uiteenlopende gebeurtenissen in mijn jeugd en tienerjaren maakten dat ik me steeds eenzamer voelde. En hoe gek het misschien klinkt: uiteindelijk was ik ook liever alleen. Dan wist ik zeker dat me niets kon overkomen en kon ik een beetje gelukkig zijn.

Alleen en een beetje gelukkig op z’n tijd.

Dat was geen rooskleurig vooruitzicht. Bovendien werd ik overvallen door angsten die me ’s nachts en overdag compleet uit het veld sloegen. En toch bleef ik dapper. Als een kleine prinses die ook zonder redding van een ridder de draak zou verslaan. Daarvoor moest ik een lange, kronkelende weg gaan. Voor mij een stevige uitdaging, maar eentje die ik wel aankon. Ik zou winnen.

En dus ging ik op pad: een lange zoektocht naar mindful leven.

Wijsheid vanuit de westerse en oosterse filosofie. Om te ontdekken hoe ik eenvoudig gelukkig kon zijn. Dat bracht bij mij kloosters, leraren, therapeuten en wetenschappers die de afgelopen jaren mijn brein gevoed hebben. En dat doen ze nog steeds. Van monniken zoals de Dalai Lama en Thupten Jinpa tot aan dokters mindfulness en hoogleraren die het leven willen doorgronden. Alle inzichten die ik verzamel lees je terug in deze Mindful Memo. Omdat goed voelen en geluk een keuze is. Daarvoor moeten we leren luisteren naar de stilte; voelen hoeveel energie we ongebruikt in ons lijf laten ronddwalen.

Ik wil vastgeroeste energie losweken; entertainen van de ziel.

Wat lees je in deze Mindful Memo?

Ik schrijf wekelijks essay-achtige columns, reportages en interviews die vertellen hoe eenvoudig mooi alles van zichzelf al is: wijzelf, onze directe omgeving en de wereld waarin we leven. Hoe komen we in de flow op het werk, waar worden we gelukkig van, wat doen andere mensen om mindful te leven en wat kunnen we leren van andere culturen? Geen trending topics, maar altijd origineel en vanuit mijn persoonlijke invalshoek vol ideeën en inspiratie. Een schrijfstijl die verhalend en soms filosofisch is.

Mindful Memo inspireert om het leven ‘eigen te maken’.

ps. de foto op deze is gemaakt door Andrew George, de fotograaf die de natuur tot kunst maakt.